Tirsdag den 17. marts 2015

Belgien: Prime-time tv-show om kulturel mangfoldighed

Skrevet af: Mik Aidt

22. november 2010


Emneord:

Print

‘Tag tilbage til dit land!’ var titlen på et tv-show, der den 17. november 2010 blev sendt i bedste sendetid på Belgiens største fransktalende tv-kanal – dedikeret til den kulturelle mangfoldighed.


Showets titel, ‘Tag tilbage til dit land!’, havde helt bevidst en dobbelttydighed. Den handlede dog ikke om, at indvandrere skulle “skruppe tilbage hvor de kom fra”, men om, at i løbet af de tre timer, udsendelsen varede, blev publikum taget med på adskillige reportagerejser, hvor kendte kunstnere og personligheder fra Belgien, som har familiemæssig baggrund i andre lande, genbesøgte disse lande og dér oplevede nye sider af både landet, Belgien og dem selv.‘Tag tilbage til dit land!’ vrider halsen om på mange klicheer om udenlandske samfund. Vi afmonterer myter og overskrider grænser. Vi vil overraske og forundre publikum gennem både latter og refleksion,” skrev den belgiske tv-kanal RTBF i sin invitation til aftenarrangementet, der blev transmitteret live fra et stort tv-studie i Bruxelles den 17. november 2010.

Lethed og latter
Musikerne, som optrådte i showet, var alt fra afrofunky rappere fra forstæderne til belgiske pendanter til Keld Heick og Niels Hausgaard. Her blev berettet om sorte i hvideland og hvide i sorteland. Om osteproducerende indere i Rom og om hvorfor israelere er vilde med Berlin (“It’s hot, it's diverse, it's open”).

Ind og ud af interviewstolene passerede landskendte – og også enkelte verdenskendte – forfattere, dokumentarfilmmagere, musikere og skuespillere – foruden en iværksætter, der kunne fortælle om sine ekstraordinære økonomiske succes med at hyre indvandrere til sit firma – og en tegner, der med udgangspunkt i sit familiære forhold til Congo, gjorde grin med både kolonitidens og nutidens fordomme om hudfarver og kulturforskelle.Højlydt latter bragede op fra publikumsrækkerne, når forskellighederne og de klassiske snublerier i kulturmødets svære kunst blev sat på kornet. Tonen i tv-showet var hele vejen let og humoristisk som havde det været et hvilket som helst andet nationalt aftenunderholdningsprogram. Som det fremgår af programteksten, var der en bevidst tanke med netop denne humørfyldte, uhøjtidelige tone:

“1.000 ansigter og 1.000 farver – er dette ikke Belgien af i dag? I vores samfund, hvor møder mellem kulturer og sprog bliver stadig mere påtrængende, er det vigtigt at anerkende og acceptere forskellene, så vi kan blive bedre til at leve sammen. For at kunne enes har forskellige mennesker brug for at kende og føle sig respekteret i deres kulturer, deres religioner, deres værdier og deres filosofiske bevægelser. Med showet ‘Tag tilbage til dit land!’ vil vi blive udfordret af spørgsmål, der er forvirrende, overraskende reportager, afbrudt af det uventede! Men ikke bare fordi vi flytter debatten til toner af Noa og Mira, eller Suarez. Målet med aftenen er at ryste skråsikkerhed, ødelægge stereotyper og vise den virkelighed, som omgiver os i dens forskellige facetter.”Ideen kom fra EBU
Programmet var med i en markering af Belgiens overtagelse af formandskabet i EU, og det var en direkte udløber af en idé, der blev født i den Europæiske Broadcasting Union, EBU, som er en sammenslutning af 86 europæiske broadcasting organisationer. EBU har en ‘Intercultural & Diversity Group’, som 14 lande er repræsenteret i – heriblandt Norge og Sverige. (Gruppen har eksisteret i 15 år, og hverken DR eller TV2 har på noget tidspunkt ønsket at deltage.)
Det var i denne gruppe, at ideen blev født til at udvikle et ‘Diversity Show’, der kunne gå på omgang mellem medlemslandene.‘Jeg elsker mit land’
Indbyggerne i Danmark kan tilgæld se frem til, at DR den 26. november giver dem et nyt showformat på DR1, der hedder ‘Hva’ så Danmark’. Formatet hedder oprindeligt ‘Jeg elsker mit land’ og er blevet et stort tv-hit i lande som Kina, Kroatien, Georgien og Bulgarien, foruden hele 18 lande i Mellemøsten, heriblandt Saudi Arabien. I over 35 lande er showkonceptet blevet solgt.
“Det er en blanding af ‘Gæt en sang’, ‘kendte-laver-badutspring’ og god gammeldags nationalisme,” lyder en vurdering fra Tom Dissing på mir.dk, et website for tv-branchen.

Når kendte danskere skal gætte på, hvad der er sket gennem tiderne i Danmark og på den måde “dyste på paratviden om deres eget land,” som DRs underholdningsredaktør Jan Lundme formulerer det, investerer DR her sine penge i et programkoncept, der bevidst eller ubevidst ekskluderer den del af befolkningen, der ikke har boet i nationen i mindst tre eller flere generationer. Begreber som ‘mangfoldighed’ eller ‘afspejlning af befokningen’, som det tidligere DR-program ‘X-faktor’ nærmest var rollemodel for, tyder alt på, at denne nye prime-time satsning fra Danmarks største kulturinstitution vil være foruden
 Hva’ så Danmark

Så bliver det rigtigt hyggeligt på DR1

Retourne dans ton pays

Videotrailer for udsendelsen Retourne dans ton pays

 

 

 

 

Public service og mangfoldigheden


Tema om hvordan statsfinansierede medieinstitutioner arbejder med mangfoldighed i vores nabolande.

HOLLAND
NTR: Derfor behøver en public service broadcaster mangfoldigheden
Interview med Frans Jennekens, som er Head of Diversity på den hollandske public service broadcaster NTR: “Grib mangfoldigheden eller drej nøglen om – Diversify or die!”

BELGIEN
VRT: En offentlig broadcaster skal afspejle befolkningen
Den offentlige, flamsktalende radio- og tv-broadcaster i Belgien, VRT, har igangsat en særlig indsats for at få mere mangfoldighed på tv-skærmen – og har opstillet en række konkrete måltal.

SVERIGE
Sveriges Radio: Strategisk mangfoldighed
Interview med Erica Hedin, som de sidste to år har haft mangfoldighed i Sveriges Radio som sit særlige ansvarsområde.

ENGLAND
BBCs mangfoldighedspolitik
BBC er forpligtet til at afspejle mangfoldigheden i det britiske publikum i sin arbejdsstyrke såvel som i sin produktion og output på tv, i radio og online.

EUROPA
EBU: Mangfoldighed er et af vores ansvarsområder
Interview med Jean-Paul Philippot, som er præsident for EBU – den europæiske sammenslutning af public service radio- og tv-broadcastere – om EBUs interne proces med udviklingen af en mangfoldighedsstrategi.

DANMARK OG ANDRE LANDE
• Flere artikler på cki.dk om public service