Tirsdag den 17. marts 2015

Da mangfoldighed blev en tv-succes

Skrevet af: Maj Carboni

6. maj 2011


Emneord:

Print

To hollandske drenge med marokkansk baggrund på roadtrip på en knallert, et late night show med en komiker fra Surinam eller fire kvindelige indsatte med ansvar for en tv-serie. Helt unikke programmer opstod, da de nationale tv-stationer i Holland og England inviterede en ny type mennesker ind og gav dem et kamerahold til rådighed. Programmerne er nu store publikumsucceser med millioner af seere.


To hollandske drenge med marokkansk baggrund, kasketter og baggy pants, der oven i købet er ortodokse muslimer. Tidligere så man ikke mange af deres slags på den hollandske public service-kanal NTR, med mindre der var et indslag om terror eller kriminalitet i nyhederne. Men det hollandske svar på DR dristede sig til at give de to entusiastiske drenge et tv-hold og frie hænder til at lave, hvad de ville. Eneste begrænsning var, at de ikke måtte fornærme folk eller lave propaganda for Taleban. De tog rundt i landet på en knallert og lavede satire om forholdet mellem hvide hollændere og muslimer. Det blev en publikumssucces med mere end en million seere, der blev set af 77 procent af den marokkanske befolkning i Holland. Nu laver de deres egne tv-programmer og shows, der er populære blandt både muslimske og kristne hollændere. 

 

“Det handler om at kunne lave et tv-program, der kan appellere til en masse mennesker. Når vi ansætter medarbejdere med forskellige baggrunde, giver det en ny kreativitet og et nyt publikum. Samtidig får seerne et helt andet billede af den muslimske befolkning,” fortæller Frans Jennekens, der er leder af NTRs mangfoldighedsdivision. Da han blev spurgt om han ville lede det nye initiativ til at styrke mangfoldigheden på tv-stationen krævede han at blive en del af ledelsen og HR-afdelingen, samt at få fem medarbejdere med sig. Det fik han. Til sin egen overraskelse. 

 

MEDARBEJDERNE KOMMER AF SIG SELV 

Mangfoldighedsdivisionens nye kreative programmer har vundet flere priser og siden er afdelingen vokset i størrelse og mangfoldighed. I modsætning til kulturinstitutioner i Danmark har NTR ingen problemer med at finde kvalificerede og interesserede nye ansatte med minoritetsbaggrund. 

 

“Når man laver programmer med etniske minoriteter, kommer de nye ansatte af sig selv. Man får det, man viser,” siger Jennekens. Og de mange forskellige medarbejdere er uundværlige, for det er dem og deres forskelligheder, der giver inspiration til programmerne. Mangfoldighedsdivisionen har nu seks tv-programmer. Et af dem er et late night show med en komiker fra Surinam, der bliver set af 1,2 million hollændere. 

“Humor er et meget vigtigt værktøj. Hvis man kan le af hinanden, er det et af de første skridt mod at acceptere, at man er forskellig,” siger han. 

 

Han arbejder dog også på at få andre stemmer ind i den mere alvorlige nyhedsdækning. Nogle af de unge nye ansatte i divisionen fandt på debatprogrammet ‘Bimboer og Burkaer’, der fik mere end en million seere. På kanalen har de også ansat fire studerende, der rejser rundt i landet for at interviewe forskellige folk for at finde nye eksperter på alle mulige områder, så journalister, researchere og tv-værter har flere at vælge imellem, når eksperter skal i studiet. Der er nu 600 nye eksperter i databasen, som bliver flittigt brugt af alle. Hver måned kommer der 30 nye navne til, for kanalen har indført den regel, at når man bruger en ekspert, skal man selv finde en ny. 

 

 

CHARTER GAV UVENTET MULIGHED 

I England har den britiske public service broadcaster Channel 4 sammen med BBC og Sky underskrevet et charter om at fremme mangfoldighed på deres kanaler. Det første som lederen af projektet på Channel 4, Oona King, gjorde, var at udføre en undersøgelse af, hvordan det egentlig så ud med mangfoldigheden i deres egne programmer. 

 

“Hvis man vil fremme mangfoldigheden er det nødvendigt først at måle, hvor mange tv-programmer, der er lavet af etniske minoriteter, hvor mange, der handler om etniske minoriteter og hvor mange der bliver set af etniske minoriteter. 

 

Man må også se på, hvordan og i hvilke sammenhænge de etniske minoriteter bliver portrætteret. Hvis alle de sorte mænd, der vises i fjernsynet, er narkohandlere og kriminelle, er det jo heller ikke repræsentativt. Det er fascinerende at måle ting. Selvom man tror, man klarer det godt, ser det anderledes ud, når man måler det. Derfor er det afgørende at have hårde fakta, som man arbejder ud fra,” siger Oona King, der har titel af Creative Diversity Executive

 

Effekten af charteret kom allerede dagen efter den officielle lancering. Da blev en af tv-kanalens producere kontaktet af en kvinde, der sad i fængsel, og kun kunne komme ud, hvis hun havde et arbejde.

 

“Da vi jo lige havde underskrevet charteret om inklusion besluttede produceren at give det en chance. Efter seks uger var han virkelig imponeret over hendes arbejde, der åbnede helt nye muligheder for at komme i kontakt med en gruppe mennesker, som man ellers ikke ser eller hører meget til i offentligheden,” fortæller Oona King. 

 

Historien stoppede ikke der. Kvinden fortalte, at hun havde tre veninder i fængslet, som også var interesserede i at få arbejde på Channel 4. Det fik de. Med deres hjælp lavede tv-kanalen en serie om indsatte i fængslerne, som kun kunne lade sig gøre på grund af de fire damers relationer til folk inden for murene. Det endte med at blive en bragende tv-succes.

 

 

 

 

THE DIVERSITY PLEDGE

 

I 2006 lancerede Cultural Diversity Network en ‘Diversity Pledge’, som britiske medievirksomheder kan tilmelde sig – og dermed forpligtige sig til at arbejde mod øget mangfoldighed på tv-skærmen og filmlærredet. Målet er at skabe forandring. Det er et tilsagn fra uafhængige produktionsselskaber og in-house-producenter om at tage målbare skridt til at fremme mangfoldigheden i branchen. 

 

The Diversity Pledge er opdelt i fire sektioner, der dækker forskellige aspekter af mangfoldighed med praktiske forslag til, hvordan man kan forbedre repræsentationen: 

 


1. Rekruttér så bredt som muligt for derved at få fat i et flertal af baggrunde 

 

2. Tilskynd mangfoldighed som et produktions udtryk 

 

3. Tilskynd mangfoldighed på de højere beslutningsniveauer i organisationen 

 

4. Deltag i eller arrangér events, som fremmer mangfoldigheden 

 


Læs mere om det britiske charter for mangfoldighed her 

 

  

 

Denne artikel er en del af konferencerapporten Kunsten at skifte scene

 

 

 

 

Konferencerapport som PDF
Rapporten er på 64 sider. Print på papir (A4) eller download til din harddisk:
 
    ‘Kunsten at skifte scene’

 

 

Højreklik og vælg 'Gem destination som', hvis du vil downloade. 
Mac: Hold CTRL-tasten nede og klik på ikonet