Torsdag den 22. januar 2015

Khaled Ramadan: Misforstået hensyn

Skrevet af: Maj Carboni

6. maj 2011


Emneord:

Print

Konsulent og kunstner Khaled Ramadan mener, at kunstnere med minoritetsbaggrund ofte bliver puttet ind i en kategori som ‘indvandrere, der har brug for hjælp’: “De sidste 20 år har vi i Danmark behandlet interkulturel kunst som noget eksotisk. Vi har ikke været gode til at løfte det til det niveau, der hedder finkultur.”


“Det er en stor misforståelse at se kunstnere med minoritetsbaggrund som nogle stakkels immigranter, der skal hjælpes, i stedet for at se fordelen i at være interkulturel. Vi skal ikke behandle kultur som statisk, men som elastisk. Hvis vi gør det, kan vi komme meget længere,” siger videokunstner og kurator Khaled Ramadan. 

 

At synet på etniske minoriteter i Danmark er præget af en manglende forståelse af, hvorfor det skulle være en fordel at være interkulturel, har han ofte oplevet på egen krop, fortæller han. Han blev for eksempel ringet op af en kommunalt ansat, der spurgte, om han ville hjælpe med at organisere en udstilling med indvandrerkunstnere. 

 

“Kvaliteten af kunsten var ligegyldig for ham. Det vigtige var, at det skulle være en interkulturel event,” fortæller Khaled Ramadan. 

 

Siden august 2009 har Khaled Ramadan været ansat i Statens Kunstråd på en to-årig kontrakt, der har til formål at fremme mulighederne for interkulturelle kunstnere, der bor i Danmark, for at få en professionel kunstnerisk karriere. 

 

“For første gang i mange år har Statens Kunstråd sat et seriøst initiativ i gang på det interkulturelle område. Den slags har vi ikke set mange af i Danmark. De bedste løsninger mener jeg er konkrete projekter, som for eksempel oplyser interkulturelle kunstnere om muligheder for støtte, uddannelse, fagforeninger, og så videre. Men der er også brug for oplysning den anden vej rundt. Kunst- og kulturinstitutionerne har brug for at vide, at den danske kunstscene er meget kompleks. Det er vigtigt for os at lave initiativer, hvor institutionerne får en form for mentor, der kommer forbi og forklarer, hvor det interkulturelle miljø findes, og hvad de laver.” siger han.

 

Khaled Ramadans to-årige ansættelse som interkulturel konsulent i Statens Kunstråd er sidenhen blevet forlænget med yderligere fire måneder – til november 2011 – for at give det nye kunstråd, der tiltrådte i april 2011, tid til at overveje, hvilken strategi Statens Kunstråd skal have for området i den nye fire-årige periode, som rådet er valgt for. 

Mere om Statens Kunstråds interkulturelle rådgivningsprojekt på
www.cki.dk/statenskunstraad
 


Denne artikel er en del af konferencerapporten Kunsten at skifte scene

 

 

 

 

Konferencerapport som PDF
Rapporten er på 64 sider. Print på papir (A4) eller download til din harddisk:
 
    ‘Kunsten at skifte scene’

 

 

Højreklik og vælg 'Gem destination som', hvis du vil downloade. 
Mac: Hold CTRL-tasten nede og klik på ikonet