Tirsdag den 17. marts 2015

"Min kunst ender ofte med social innovation"

Skrevet af: Maja Spangsberg Jakobsen, bazART.dk

1. august 2012


Emneord:

Print

BazART præsenterer kunstneren Maher Khatib. “Det er nysgerrigheden, der driver mit værk”, fortæller han, og derfor udviklede en fotografisk interesse for kolonihave-kitch til et udviklingsprojekt, der eksponerer palæstinensiske familier på Vestbredden for det danske kolonihave-koncept.


En social bevidsthed gennemsyrer stort set alt, hvad Maher Khatib foretager sig. Til dagligt arbejder han som aktivitetskoordinator i et socialt boligområde i Ringsted, men når han har tid tilovers kaster han sig over sine kunstprojekter. Inden for de seneste år har fotografiapparatet været en fast følgesvend for Maher, der blandt andet har været med til at skabe en fotomarathon på Vestbredden.

Som flygtning med palæstinensiske rødder har Maher et særligt tilknytningsforhold til dette krigshærgede område, som han under flere besøg har skildret gennem kameraets linse. I et nyt projekt, der startede med en nysgerrighed omkring livet i de danske kolonihaver, er Maher endt med at få et samarbejde med Det Danske Hus i Palæstina, der nu arbejder på at få etableret en lille haveforening på Vestbredden.

Nydanskere i danske kolonihaver
Under et besøg hos sin palæstinensiske ven Mahmoud i hans kolonihave i Ringsted, som han har haft i 19 år, får Maher Khatib ideen til at fotografere og skildre den særlige stil, som kolonihaveejerne indretter sig med. Maher Khatib er fascineret af livet i haveforeningen, og han mener, at stilen i kolonihaverne og husenes indretning fortæller rigtig meget om personligheden på de enkelte beboere. Undervejs i fotoprojektet kommer Maher Khatib, sammen med vennen Peter Poulsen, på idéen at skildre historier fra nydanskeres liv i kolonihaverne.

“Selvom mange betragter kolonihaverne som noget særligt dansk, er der faktisk rigtig mange nydanskere, der har investeret i en kolonihave, hvor de nyder livet i deres fritid og føler sig hjemme. Det synes jeg er interessant at fortælle en historie om.” forklarer Maher Khatib, der har fået produceret den lille bog ‘Virkelyst – Nye danskere i kolonihaven’.Virkelyst for alle danskere
Bogen om nye danskere i kolonihaver fortæller om, hvordan en lille fritidshave kan give fornyet energi til beboerne.
“Det er meget forskelligt, hvad folk bruger deres kolonihave til”, fortæller Maher Khatib, der både har talt med danskere og nydanskere om livet i kolonihaven.

“Kolonihaven er et helle, hvor man kan slappe af og være sig selv. Den oplevelse er fælles for alle beboerne, jeg har snakket med. Haveforeningen fungerer som et lille parallelsamfund, hvor folk lærer hinanden at kende på en anden måde end i et lejlighedskompleks inde i byen. Fordi hækkene er så lave, kan man ikke undgå at komme hinanden ved. Det gælder for alle uanset deres baggrund. Det er jo det, der er så berigende ved kolonihaven, fordi folk har glæde af hinanden og møder nogen, de ellers aldrig ville snakke med,” forklarer Maher på baggrund af de samtaler han og vennen Peter har haft med de mange forskellige beboere i Virkelyst. 

Kolonihaven som eksportprojekt
I forbindelse med lanceringen af bogen om livet i Virkelyst bliver Maher Khatib kontaktet af Det Danske Hus i Palæstina, der inviterer ham på besøg for at fortælle mere om de danske kolonihaver. Under Mahers besøge opstår idéen om at de i fællesskab arbejder for at etablere en lille haveforening med tre-fire kolonihaver som et opstartsprojekt, der skal tilbydes til nogle engagerede palæstinensiske familier, der på sigt selv skal finansiere deres egne kolonihaver.

“Ideen med at lave kolonihaver til palæstinensiske familier er at give lidt livskvalitet til nogle mennesker, der lever med mange bekymringer i en krigszone. Mange af de her mennesker er fattige og ejer ikke selv jord. Med en lille kolonihave får de mulighed for at dyrke lidt afgrøder, der kan give ekstra mad på bordet samtidigt med, at de kommer ud og får noget frisk luft væk fra betonboligerne,” forklarer Maher Khatib og tilføjer, at han er meget positivt overrasket over den udvikling, som hans lille fotoprojekt har taget:

“Det er virkelig en god følelse, når man laver noget, der kan gøre livet bare en lille smule bedre for nogle andre mennesker,” siger han med et smil på læberne.

Dansk kultur i arabiske medier
Under besøget hos Det Danske Hus i Palæstina giver Maher Khatib et interview til et lokalt palæstinensisk medie, hvor han fortæller om kolonihaver og dansk kultur. Det udvikler sig hurtigt til en stor mediestorm, hvor samtlige arabiske medier berører emnet.

“Det var meget overvældende, at der pludselig var så meget omtale af projektet, og det var interessant at opleve, hvor stor interesse der var for mit liv i Danmark og for dansk kultur. Jeg prøvede at forklare, at danskerne ikke hader islam, men at man går meget op i personlig frihed i Danmark, så længe det ikke er til skade for andre. Jeg fik også fortalt en masse om, hvordan arabere og palæstinensere lever side om side med danskere og er en del af dansk kultur. De var meget fascinerede af historier om velintegrerede muslimer, der elsker hyggen i kolonihaven sammen med deres danske naboer. Det var en meget god oplevelse at få lov til at formidle dansk kultur på en positiv måde i nogle medier, der når meget bredt ud i den arabiske verden,” fortæller Maher Khatib, der med sin fascination af kitsch kolonihaver er endt med at skrive et lille stykke global historie.

 ‘Virkelyst – Nye danskere i kolonihaven’: propagator.dk/virkelyst.pdf

Maher Khatibs fotoside: idegeni.dk